"Няма починали през денонощието. 57% мъже от заразените са мъже, а 43% жени. Средната възраст остава 66 години, като най-малкия пациент е на 3 години, а най-възрастния на 86 години. Това съобщи на редовния брифинг. ген. Венцислав Мутафчийски.

Случаите за последното денонощие са 25. Има 18 души общо заразен медицински персонал. Има една нова област  - Силистра. Един е заразен в София, трима мъже във Варна, двама в Силистра и един в Шумен. 

Четирима души - мъж и три жени - са с положителни проби след като са се завърнали от чужбина. Бургас 4 - 1 м и 3 жени от чужбина. 

В Кърджали има един заразен, а в Пловдив - трима. 

В Стара Загора има заразен мъж на 81 години. 

Изписани са 17 души с две отрицателни проби, които се смятат за изчистени от вируса, уточни ген. Мутафичйски.

Маските - задължителни на обществени места

Ген. Мутафчийски заяви, че маските ще станат задължителни за обществени места. Ръководителят на щаба поясни, че въпреки противоречивите версии за носенето на маски, се следват добрите практики в света.

Мутафчийски поясни, че маски все още има в аптеките, акто лично си е купил тази сутрин за 3,50 лв. Той поясни, че шалът вероятно ще се приема за предпазно средство от органите на реда. 

"Забелязали сте, че не измисляме никакви неща, които да не са следствие на добри практики в света. Основните ни източници за Китай, Корея, Израел и големите държави в ЕС. От снощи е задължително носенето им на обществени места в Израел и в Австрия. В глобален мащаб има недостиг на маски, това изправя населението пред труден за решаване казус. Но в тези няколко седмици доста от предприятията изпаднаха в тежка ситуация. В Европа в момента икономиката е в много сериозна рецесия. Шивашките цехове се трансформираха и вече работят за правенето на маски. Гратисният период за покупка на маски е 0:00 в събота", отсече ген. Мутафчийски. 

Той подчерта, че носенето на маски е задължително на обществени места. Поясни, че това са места с неконтролируем достъп: магазини, аптеки, метро, обществен транспорт, болници, банки, при личен лекар, в административна приемна на служби, приемните на КАТ и др. 

Поставянето на рестриктивни мерки са истинско изпитание за българските граждани, каза още началникът на щаба.

"Когато се говори за България по отношение на COVID-19, често се измества фокуса. А когато се отразяват събитията в Европа и света - не се измества фокуса, защото там има едни много сериозни проблеми, които ние наблюдаване и се стремим да посрещнем  в един по-приемлив вариант. Тази епидемия ни изправя всичките пред много голямо предизвикателство", каза още ген. Мутафчийски. 

Генералът подчерта, че наша отговорност е да ограничим щетите - здравни и икономически, максимално.

"Видяхте каква трансформация претърпяха държави в борбата с коронавирус. Това е вирус, който нямаме достатъчно доказателства, че се държи като останалите познати пандемии. Ако се отпуснем здравната система няма да може да приема болници и ще загинат хора преди да стигнат до лекаря", каза още Мутафчийски. 

За неносене на маски на обществени места ще има санкции, подчерта генералът. 

Той съобщи, че след вдигането на карантината в Банско 5 лични лекари, медицинска служба и органите на РЗИ ще следят ситуацията много внимателно.

"Там бе проведена остра акция по набиране на проби и утре ще знаем резултатите. Около 50 проби са взети, поясни той.