Въпросът, който протестиращите предложиха да се постави, е дали трябва да се забрани достъпът до класифицирана информация и участието в управлението на държавните и местните власти на служители и агенти на бившата Държавна сигурност.

Пред БНТ инициаторите заявиха, че заедно със събирането на минимум 200 000 подписа през следващите 3 месеца, искат да подложат на широк обществен дебат темата за присъствието на бивши служители на тайните служби и обучавани в КГБ агенти в сферата на енергетиката и икономиката.

"Искаме да се случи операция "Чисти ръце". Този референдум е първа стъпка от "Чисти ръце". Без да се ограничат служителите на ДС от високите постове в сектори "Енергетика" и "Сигурност" този преход ще продължи да става по този порочен начин", заяви Цветозар Вълков, председател на инициативния комитет.

Пред БНР той обясни, че връзката между мафия, олигархия и държава не може да се прекъсне, без да се спре това задкулисие, в основата на което са бивши агенти от ДС.

След една седмица ще започне събирането на подписи.

В София всеки може да получи информация на пункт около палатковия лагер срещу парламента. Допълнително ще бъде уточнено кои ще са останалите градове в страната, в които ще има подписка.

Вълков обясни, че председателят на Народното събрание е длъжен да впише инициативния комитет и подписката в специален регистър към Народното събрание, което автоматично би трябвало да стане, когато представят 200 000 подписа.

"Ако внесем 500 000 подписа, задължени са да приемат решение за поставяне на референдум на въпроса",
каза той.