Питбулите, които през 2016 г. бяха спасени от "Арената на смъртта" в Пловдив, са били умъртвени,  защото не са подходящи за осиновяване. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните, цитирани от "Фокус".

Агенцията стана реален собственик на кучетата, след като преди 5 години "Криминална полиция" разкри арена за кучешки боеве на територията на Пловдив, в бивша фабрика на ул. "Георги Бенев". От там бяха изведени 50 питбула, собственост на бившия полицай Иван Иванов и сина му Константин. Мъжете отглеждали и тренирали животните за участие в кучешки боеве.

Докато траеше делото срещу бащата и сина, което приключи през 2019 г. с условни наказания, кучетата бяха настанени в Зооветеринарния комплекс в Пловдив, където обаче много от тях са починали от заболявания, а издръжката им е струвала много средства, коментира Георги Божев, директор на общинското предприятие.

Ето защо е решено животните да бъдат изведени от приюта и да бъдат предадени на собственика им - Агенцията по храните. Идеята беше те да останат там, докато се намерят осиновители.

Пет години по-късно от Агенцията по храните информират, че през втората половина на 2020 г. е извършена евтаназия на конфискуваните кучета, при спазване на всички изисквания на законодателството в областта на защитата на животните и хуманното отношение към тях.

Мярката е предприета на база на становище на петчленна комисия, определила етологичните особености и поведението (нрава) на кучетата. Членовете на комисията са експерти от различни научни и образователни институции, с опит и доказан авторитет, както и един член от неправителствена организация (НПО).

В становището си комисията заключава, че животните не са подходящи за осиновяване или социализиране, и препоръчва евтаназия, с цел да се предотвратят бъдещи инциденти с хора и други животни. За кучетата е установено, че са на възраст след периодите, позволяващи социализиране. Кучетата са били наблюдавани от експерт в близо тригодишен период.

Етологичната характеристика показва, че са били обучавани за боеве помежду им и са възпитавани от стопаните им, от които са отнети, да се бият до смърт. Има много и различни доказателства за участието на животните в жестоки боеве - травми по различни части на телата им, безпокойство и други.