Да получиш отказ за социална помощ за дете на 3 години поради липса на становище от несъществуваща комисия. Така може да се опише в едно изречение абсурдната ситуация, в която попада Силвия Матроска. Тя е майка на близнаци, единият от които е с детска церебрална парализа и има нужда от количка и вертикализатор. Опитвайки се да получи помощ от държавата, майката получава отказ, съобщава Нова тв.

"Орлин досега беше в бебешка количка, която вече му стана много малка, облегалката е прекалено къса и много ме е страх да не се изкриви. В момента не може да ходи, не говори, не може да седи самостоятелно, отскоро започна да се обръща от гръб по корем", казва тя. Орлин има свидетелство от ТЕЛК за 100% инвалидност с чужда помощ, майка му също е освидетелствана от ТЕЛК - комисия. В грижата за децата на Силвия помагат родителите й. Жената работи на минимална работна заплата и получава около 1200 лв. социална пенсия за себе си и Орлин. Има решение от съда за издръжка от бащата на децата, но такава все още не е получила.

"Аз също съм инвалид, с ревматоиден артрит съм от 4-годишна възраст", споделя Силвия.

"Държавата предоставя 10 дни рехабилитация по Здравна каса, от която аз не съм доволна - почти нищо не се прави, на мен даже ми излиза по-евтино да си плащам частна рехабилитация, тъй като безплатните уж рехабилитации ми искат 50 лв. първоначален преглед , 20 лв. тест, 20 лв. логопед, отделно по-дългият път от единия край до другия на София", обяснява Силвия.

Пораствайки, на Орлин му трябват ортопедични обувки, специализирана количка и вертикализатор. Силвия решава за първи път да кандидатства за социална помощ. По принцип, минималната цена на количка за Орлин е около 1300 лв., а един вертикализатор е около 3000 - 3500 лв., държавата отпуска по около 800 лв. и за двете.

"Кандидатствах, подадох си документите в средата на август месец, чаках месец -месец и нещо", пояснява майката.

Повече от месец по-късно идват на проверка в дома ѝ, за да ѝ връчат отказ. Причината - не бил написан вида инвалидна количка. На следващия ден Силвия отива в лекарската консултативна комисия, издала документа, за да го поправят. Подава отново заявление. Две седмици по-късно получава втори отказ.

Представеният медицински протокол не е издаден от специализирана лекарска консултативна комисия по профила на заболяването. Тъй като ЛКК-комисия по детски болести не била за него, той трябвало да мине ЛКК - комисия по детска неврология, каквато комисия в София няма.

За липсата на такава Комисия Силвия разбира от официален отговор на РЗИ - София.

На 17 октомври Силвия отива в дирекцията и подава жалба. От Агенцията за социално подпомагане заявиха, че колегите им от Дирекция "Социално подпомагане" - Слатина са си свършили добре работата и са оказали пълно съдействие на г-жа Силвия Матроска.

Остава въпросът защо никой не е казал това на г-жа Матроска при посещенията й в дирекция "Социално подпомагане" - Слатина и защо комисиите, към които тя се е обърнала са й отказали с довода, че са само за възрастни? Докато институциите си прехвърлят отговорността, Орлин вече 3 месеца чака своята количка и вертикализатор. По думите на физиотерапевта му всеки ден е решаващ.

Създадена е онлайн платформа, в която всеки може да помогне с парични средства за Орлин. Пари, предназначени за ежедневните му нужди.

От Агенцията за социално подпомагане обещаха, че ако Силвия Матроска успее да получи нужният документ, веднага ще й бъдат отпуснати средства.