Агенцията за българите в чужбина започна да изпраща писма до наши сънародници емигранти с цел те да върнат. Вече са изпратени стотици такива послания и имейли, основно до български организации зад граница, на които се съобщава в кои региони има нужда от работна ръка, разказа председателят на агенцията Петър Харалампиев пред bTV.

Заедно с фондация "Тук там" агенцията организира форум за кариерно развитие на българите зад граница у нас. Миналата година имало над 1500 участници и интересът бил огромен. Например 45 души от Цариброд, Сърбия, се върнали у нас и сега работели в Костинброд. "Страшно много българи" от Украйна пък си идвали и започвали работа в района на Гурково, а оттам и в Стара Загора, Ямбол, Раковски, изброи той.

По думите на Харалампиев тези политики на агенцията дават положителни резултати и вече има голяма бройка завърнали се българи. Той уточни, че сега се провежда анкета, с която да се види какви са интересите на българите зад граница и какво очакват у нас.

По думите му има и тенденция българи мигранти да се връщат у нас, за да си търсят половинки, но не на такива държавата пращала писма.

"Тъжната истина е, че в чужбина живеят повече българи, отколкото у нас", коментира още шефът на агенцията.

Татяна Кристи, която живее в Сан Франциско, обаче смята, че едно писмо едва ли ще върне българите в родината. Според нея от тази стратегия няма смисъл, тъй като има достатъчно информация в интернет пространството за оферти за работа у нас. Тя смята, че много българи искат да се върнат у нас, но за да се случи това да се подобри работата на институциите, те да се изчистят от корупционни схеми и да има повече сигурност.