Няколко страни, световни агенции и организации и частни донори обещаха 1 милиард долара за подпомагане на нуждаещите се жени и деца по света. Средствата ще бъдат предоставени на Фонда за глобално финансиране (Global Financing Facility), предадоха ДПА и Ройтерс.

Парите, обещани днес на форум в Осло, ще бъдат използвани за подобряване на здравето и прехраната на майки и деца в някои от най-бедните страни по света.

Фондът, на който са предоставени средствата, бе създаден през 2015 г. и действа сега в 27 страни. Той си е поставил за цел да събере финансиране от 2 милиарда долара, за да може да действа в 50 страни.

Световната банка, една от организациите, подкрепящи фонда, каза, че ще предостави 7,5 милиарда долара за сходни програми. Новината съобщи главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

"Всяка година 830 жени умират от усложнения, свързани с бременността или раждането и 450 000 деца под 5 години умират ненужно всеки месец", каза Георгиева.

Норвегия, страната домакин на проявата в Осло, обеща 320 милиона долара за фонда, Великобритания ще даде 65 милиона, а Германия - 58 милиона. Частни дарители, сред които фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, обещаха 200 милиона долара.

Някои бедни страни поеха ангажимента да увеличат финансирането за национални здравни програми. Буркина Фасо например обеща най-малко 15 процента от своя бюджет за подобряване на здравето на хората.