Той посочи, че основни проблеми на системата са изтичането на информация и лоялността на служителите, предаде БТА.
Законопроектите за промени в Закона за ДАНС и в Закона за МВР ще бъдат внесени едновременно в Народното събрание, каза още Цветанов. Той отбеляза, че промените са продукт на професионалната общност.
"Не сме прибягвали до практиката в последните години - кабинетно писане на законопроекти", добави министърът.
През септември ще се сформира експертна група, която да изработи цялостна концепция за сектора за сигурност и обществен ред и да я представи до края на годината. Цветанов посочи, че в групата ще участват представители на правоохранителните органи, на всички партии и на гражданското общество. Според него стратегията трябва да бъде продукт на всички политически партии, защото трябва да има максимален политически консенсус за реформата в сектора за сигурност и обществен ред.
Законопроектът за изменение на Закона за ДАНС вчера е предаден на министъра на вътрешните работи, каза заместикът на Цветанов Веселин Вучков. До няколко дни ще бъде готов и законопроектът за промени в Закона за МВР. Вучков обясни, че измененията целят инкорпориране на структурите на предишното Министерство на извънредните ситуации в МВР, даване на пълен обем пълномощия на ГДБОП и почти пълно разсекретяване на числения състав на МВР. Според него звената на "Пожарна безопасност" и "Гражданска защита" трябва да работят под една шапка.
Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред е готова да гласува по-висок бюджет на МВР, но очаква да види конкретен план за действие, каза председателят й Анастас Анастасов. Според него трябва да се обмисли идеята за създаване на общинска полиция и нейният статут.
600 000 случая срещу неизвестен извършител разследва прокуратурата, заяви заместник главният прокурор Валери Първанов на кръглата маса „Полицията в модерното общество: необходимата реформа в България”, предаде БГНЕС.
Още толкова дела са били прекратени поради изтекла давност на делата, допълни прокурорът.