ГЕРБ няма нужда от "патерица" за явяване на изборите. Последните проучвания сочат, че имаме значителна преднина пред нашия основен опонент. Така д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ отговори на коментарите за общото явяване на евровота със СДС.


"На нас ни трябва партньор, който да бъде не само наша коалиция, но и коректив и това виждаме в СДС - това е първата партия членка на ЕНП", коментира Дариткова.

"Ние повече от 10 години побеждаваме БСП", заяви още Дариткова.

Тя коментира и протеста на медицинските сестри, които искат по-високи заплати, а не пари, близки до минималната заплата за страната.

"Част от исканията на медицинските сестри са справедливи, но трябва да търсим диалога и реалистичните обещания. Министърът предложи реалистично решение - да се направи стандарт за това според професионалната отговорност какви трябва да са нивата на заплащане на медицинските сестри. Вярвам, че диалогът ще бъде възстановен", заяви Дариткова.

"На този етап не виждам във финансирането на сектора за тази година възможност за определяне на 2 минимални заплати като основна заплата. Брутните заплати в някои лечебни заведения достигат добри стойности. В голяма част от лечебните заведения от началото на годината вече са повишени заплатите на медицинските сестри. В други това предстои. Ангажиментът на министерството е да осигури повече средства за сектора, този ангажимент е изпълнен - с 30 милиона повече. Надявам се да се разсъждава реалистично", заяви още Дариткова.

Всеки човек, независимо къде работи, има право да си купи жилище и да живее така, както иска да живее. Това каза пред bTV депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова по повод информацията за апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов.

"Какви са цените - пазарни или не, не мога да коментирам и не ми е работа, защото не съм запозната и с конкретните данни", изтъкна тя. "Аз живея точно до новия блок, но под наем в жилище на Народното събрание", допълни Менда Стоянова.

Тя подчерта, че не се е интересувала от жилища, тъй като няма намерение да си купува апартамент в София.

"Живея в Пловдив и си имам жилище", каза Менда Стоянова. Тя отбеляза, че не е знаела, че Цачева и Рашидов са имали апартаменти в кооперацията до нейния блок.

"Не мога да знам колегите, които купуват апартаменти, къде ги купуват. Всеки си има личен живот и това е в рамките на личния живот", заяви тя.

"Прокуратурата ще направи проверка и ще излезе със заключение има ли основание да се счита, че има нарушение в една или друга посока. Не искам да давам оценки", категорична беше тя.

В разговора Менда Стоянова коментира и решението на ГЕРБ да предложи на СДС две места в листата си за евроизборите.

"Как ще се бъде формиран новият Европейски парламент - дали ще имат превес националистически и популистки партии, или ще се запази консервативното дясно на политиката, на ценностите на Европа, е много важно. Това е битка. И всяка една държава, която е в тази битка, трябва да се бори за това", коментира депутатът от ГЕРБ.

"СДС е сестринска партия в Европейската народна партия. Разцепвайки се на n брой партии, не можейки да направят дори за европейските избори обединение, те нямат никакъв шанс да бъдат представени в ЕП. Ако говорим за добро, правим добро на ЕНП. Подаваме ръка на сестрински партии, искаме да консолидираме електората така, че повече европейски депутати, членове на ЕНП, да бъдат в Европейския парламент", отбеляза тя.