През април беше приет нов данък върху таксиметровия превоз на пътници, а общините трябва да определят какъв да е размерът му. Според закона данъкът може да бъде между 300 и 1000 лева и влиза в сила от 1 януари 2017 година.

Засега няма община, която да е приела тавана на налога, но столицата почти го стигна.

Данъкът за таксиметровия превоз в София в размер на 850 лв. ще донесе близо 5,5 млн. лв. допълнителни приходи за Столичната община. Сметките са на база на броя на такситата, които са около 6000.

Екатерина Йорданова (ГЕРБ) подчерта, че разрешително за таксиметрова дейност се издава след платен данък за периода.

Тя обясни, че са водени множество разговори в продължение на месеци с таксиметровите превозвачи, те са съгласни с промяната и уверяват, че услугата няма да поскъпне.

Стойността 850 лв. е на базата на патентния данък, спрян през 2007 г. в размер на 653 лева, съобразен с инфлацията, която е 30,8%. Така стигнахме до сумата от 850 лв., поясни Йорданова.

Това е сумата, около която се обединихме след множество консултации и срещи с представители на бранша. Те смятат, че данък като този, който заменя патентния, ще "изсветли" бизнеса и е добро решение за бранша.

Този данък ще се изразходва изключително и само за подобряване на транспортната инфраструктура в града, посочи Йорданова, която е председател на транспортната комисия.

По време на обсъждането в залата председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов предложи данъкът да се плаща разсрочено и ако се внесе авансово в началото на годината, да има 5% отстъпка, което обаче не беше прието при гласуването.

Йорданова обяви, че предложението на левицата е направено в последния момент, днес в залата, а не по време на обсъжданията в комисии.

Данъкът ще се начислява не на водач, а на автомобил и ще е под 2,40 лв. на ден. В повечето случаи един автомобил се ползва от двама водачи, което значи под 1,20 на ден, каза тя.

Този данък замества корпоративния и данък "общ доход" за физическите лица, когато става въпрос за водачи еднолични търговци.

700 лв. данък за такситата в Пловдив

След кратки дебати общинските съветници в Пловдив вдигнаха данъка на такситата от 300 на 750 лева. В залата кметът на града Иван Тотев промени сумата в предложението, с мотива, че няма как фотографи да плащат около 700 лева данък, а такситата много по-ниска сума.

По данни на ОП "Организация и контрол на транспорта" към май броят на издадените разрешителни за таксиметров превоз на пътници в Пловдив е 1 700. На тази база в общината очакват приход за следващата година в размер на около 500 000 лева.

400 лв. данък за такситата в Шумен

400 лева годишен данък ще плащат от догодина таксиметровите шофьори в Шумен, реши Общинският съвет. Този размер бе предложен от местната администрация и бе приет с 25 гласа „за“, 7 „против“ – на групата на БСП, и 7 „въздържал се“ – на АБВ и ДПС.

По време на дебатите социалистите настояха данъкът да е 300 лева, какъвто е минимумът, предвиден от закона. От АБВ и ДПС бяха за налог от 350 лева, каквото беше и предложението на превозвачите, но предложенията им не бяха одобрени.

 690 лв. данък за такситата във Варна

Данъкът за таксиметров превоз във Варна ще е 690 лв. годишно на автомобил, реши днес Общинският съвет. Този размер е по-нисък от първоначално предложения налог от 850 лв., който бе обсъждан на заседание на комисията по транспорт и предизвика недоволството на превозвачите. Според вносителите той е компромисен и е постигнат след разговори с представителите на бранша.

Броят на разрешителните за таксиметров превоз на територията на Варна е близо 1900.

660 лв. е данъкът за такситата в Бургас, въпреки че първоначалната идея беше за 900 лв. Решеието беше взето преди два дни.

500 лв. е данъкът за такситата в Русе, гласува местният парламент миналата седмица.

До края на месеца всички Общински съвети в страната трябва да определят размера на новия налог за такситата.