Мечето беше доста стресирано и доста безпомощно, защото е само на 4 месеца, обясни директорът на Югозападното предприятие (ЮЗДП) - Дамян Дамянов в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Вчера малкото мече се отделило от майка си и вероятно е опитало да си намери подслон - в двора на къща в село Кладница. След като го забелязали, местните жители подали сигнал към съответните служби, които идват на място и го следят с термокамери. То се качва на едно от близките дървета и престоява там до полунощ, когато термокамерите отчитат, че слиза и се връща в гората.

Дамян Дамянов разказа още, че мечето е било в двора около 40 минути, през които са били уведомени институциите, за да се предприемат мерки. След това то тръгнало към близката река, прескочило мрежеста ограда и се качило на дърво - от начало на 8 м, после на 15 м. Към 01.30 през нощта то успява да се спусне по бора и да се върне в гората.

До сутринта и през целия ден вчера е било осигурено дежурство, за да се види дали мечето ще се върне. След като го няма, се надяваме че всичко е благополучно, каза още Дамян Дамянов.

Според Милица Фиданова - младши експерт РИОСВ, шансът и майката да слезе от гората е доста малък. По думите й вероятно мечето вече я е намерило и са се събрали.

Районът ежедневно е наблюдаван, защото това е територия на ловното стопанство, обясни директорът на ЮЗДП. Според него броят на мечките на Витоша е над 15. "Няма конфликти с тях в населените места и с туристи, полагат се достатъчно грижи, но такива срещи ще са все по-често", прогнозира той.

Когато човек срещне мечка, трябва да запази спокойствие и да не прави резки движения. Мечката също се плаши, като хората, обясни още Дамян Дамянов.