От днес Агенция "Автомобилна администрация" ще следи за нарушения сред транспортните фирми, ще проверява и за нелегални превозвачи и ще има засилени проверки по пътищата в цялата страна, предава Нова тв.

Инспекторите следят дали водачите спазват времето за почивка, дали камионите са претоварени, както и за редовността на документите. И въпреки, че повечето шофьори твърдят, че са изрядни, не липсваха и нарушители.

Шофьор се сдоби с три акта - за това, че няма технически преглед, тахографска шайба и пътен лист за деня. Свалени бяха и номерата на камиона на чужденец, защото трябва да заплати наложени глоби, преди да напусне страната.

"Наредил съм всички инспектори да бъдат на ротационен принцип, за да не се получават наслоявания и отношенията между превозвачи и проверяващи. Създават се условия за нерегламентирани практики," обясни министърът на транспорта Георги Тодоров.

"Минималните наказания са около 200 лева и варират до към 2000 лв.От началото на годината имаме 7000 установени нарушения, които са с 3500 повече за същия период през изминалата година", каза директорът на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

От ДАИ казват, че всеки ден на терен са около 70 екипа, а проверките са ежедневни.