Достъп до COVID зоните имат не повече от 1% от хората. Това коментира пред БНР д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

По думите ѝ Огромна част от тези зони не работят по регламентираните за тях правила.

"Със сигурност не пречат, но и не работят. Достъп до тях имат не повече от 1% от хората", смята тя.

В повечето случаи там се правят тестове и след това пациентите се връщат обратно към личните лекари. Малко са местата, където се правят прегледи и изследвания, а за лечение изобщо не може да се говори, посочи д-р Чобанова и добави:

"За мен тези COVID зони не се създадоха, за да работят, а да се каже, че просто нещо е направено."

Тя коментира още, че "за 2 години Лекарският съюз не успя да договори механизъм за преглед на пациентите при разболяване на общопрактикуващия им лекар".

"Много често се случва реално пациенти да останат без лекар за времето, през което техният лекар отсъства. Не говорим само за Covid. Трябва да бъде регламентирано за тези пациенти къде да ходят и къде да търсят медицинска помощ", поясни специалистът.

Личните лекари намаляват с 400 годишно. С тези темпове след 5 години няма да има общопрактикуващи лекари, изрази тревога д-р Чобанова.

По думите ѝ епидемията е в разгара си и със строгите мерки можем да отложим частично нещата, но не и да спрем епидемията.

Относно протичането на новия вариант Омикрон общопрактикуващият лекар отбеляза, че процентът на тежките случаи е по-малък, ваксинираните и преболедувалите го карат по-леко, но има и такива, които са непреболедували и го прекарват безсимптомно, както и двойно ваксинирани, които прекарат тежко заболяването.

"Аз лично към момента грип не съм засякла. На този етап според мен все още няма. Но има други циркулиращи, обичайните инфекции, които минават за 3-4 дена, баналните", допълни д-р Виктория Чобанова. Такива по думите ѝ са около половината от пациентите със симптоматика на вирусна инфекция, за разлика от миналата година, когато всичко е било само COVID.