Клъстерното разпределение на случаите ще продължи още известно време и разпределението на коронавируса по огнища не е притеснително. Мерките по места могат да ограничат много бързо случаите. Това коментира пред БНР д-р Валери Велев от детската клиника на болницата по инфекциозни и паразитни болести в София по повод завишения брой на регистрираните с Covid-19 през последното денонощие, като от 83 положителни проби 52 са в Смолянско.

По думите му "коронавирусът се държи като всеки респираторен вирус и е най-опасен от епидемиологична гледна точка, когато има много хора, затворени на едно място".

"Най-доброто, което можем да направим, е да сме навън, на разстояние, а не да се тъпчем на едно място, обясни д-р Велев. - Заразяване на медицински лица ще се случват и занапред. Медиците не могат да работят непрекъснато с тези костюми, защото работата с тях е трудна. Няма как, ако сте здрав, обикновената маска да ви предпази, особено ако сте медик и срещу вас кашля заразен човек. Трябва да продължаваме да бъдем в болниците с изострено внимание за всички пациенти с температура и с кашлица."

Според д-р Валери Велев, ако короновирусът остане в човешката популация, всяка следваща година ще прекарваме заболяването все по-леко, независимо че вирусът може да мутира.

"Важно е да бъдеш навън. Носенето на маски не е панацея, ако не си болен. В здравните заведения трябва да се носят маски от всички. Постепенно всичко останало трябва да отпада като ограничение... Необходими са общоевропейски правила", казва още той.