Здравеопазването е, за да ни помогне да живеем по-дълго и в по-добро здраве, а всичко останало е функция. Лоша практика е да се управлява ситуитивно, при проблем. Това, което не свършваме като лекари, рефлектира върху хората. Всеки става потърпевш. Това каза бившият здравен министър Таня Андреева пред БНТ.

Според предесдателя на центъра за защита правата в здравеопазването Стойчо Кацаров има основание да говорим за лошо харчени пари в здравеопазването. Според него публичният ресурс трябва да е по-голям. "Ако правителството иска да реши този проблем това няма да стане с допълнителни пари, а с реформа", каза той.

Андреева допълни че има намеса на държавата да се наложили изкуствени ограничения на оказването на медицинска помощ на пациентите. "Когато има определени цени на клиничните пътеки и лимити няма как директорите да извадят още пари. Ако искат да има повече пари за заплати те трябва да преминат по механизмите за финансиране на лечебните заведения", каза тя.

"Никой все още не е определил един лекар и една медицинска сестра срещу какво възнаграждение работят. Заплатите се определят от мениджмънта на лечебното заведение в зависимост от приходите. Не е ясно на какъв принцип се разпределят бюджетите на лечебните заведения. Освен това качеството и отговорността към лечението на пациентите не са в пряка зависимост", отбеляза още Таня Андреева.