Лекарите, които работят с болни от COVID-19, трябва да бъдат изследвани всеки ден. Това заяви председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

"Лекарите в страната са около 30 000 и още толкова са медицински сестри. Вярно е, че не всички работят с болни с коронавирусна инфекция, но поне 10 000 души са ангажирани. Това са хора, които трябва да бъдат тествани непрекъснато, защото най-лесно могат да се превърнат в източник на заразата и вместо да помогнат на болния, да му навредят", заяви д-р Кацаров.

Според него не можело да се каже колко адекватни са мерките, които властите предприемат, при условие, че липсва оценка на кризата и не може да се направи прогноза. За да бъде изготвена прогноза за пика на епидемията, трябвало да се направят масови тестове.

"Ако се спрем на цифрите, които ни съобщават от Щаба, тези числа по никакъв начин не кореспондират с блокирането на цялата държава", коментира председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Той смята, че има риск медицинските центрове да остават без финансиране, защото здравните заведения не извършват друга болнична дейност.