Разберете - маските се слагат, за да пазим другите от нас. Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той коментира ситуацията на развитието на епидемията от Covid-19, както и какви последствия може да има решението на правителството за провеждане на спортни събития при заетост на местата до 50% от капацитета на съответното спортно съоръжение.

"Според мен това е малко рисково разрешаване, защото ние сме в обстановка, в която инфекцията така или иначе я има сред общността и виждаме, че спазването на мерките не е на нужното ниво. Не би било проблем, ако имахме високо ниво на спазване на противоепидемичните мерки. Аз по принцип не съм привърженик на забраните, но ние трябва да направим така, щото повече хора да разберат какво е физическата дистанция, какво представляват маските и кога трябва да бъдат носени. Маските не се слагат, за да се защитаваме ние, а да защитаваме другите от нас", каза той.

"Ваксини има в момента 10, които са в напреднал етап на изследване, но нито една от тях не е готова да бъде прилагана сред популацията от хората. Тепърва предстои да видим до каква степен тези ваксини ще изграждат стабилен имунитет, колко устойчив ще бъде той, дали ще бъде пожизнен или за само няколко месеца? Дали ще предизвиква напълно запазване от заболяване, или просто ще намалява тежестта на болестта? Това са все въпроси, на които още никой не може да отговори. Ваксините трябва да минат през т.нар. "трета фаза на изследване", добави медикът.

Д-р Симидчиев смята, че това няма да се случи по-рано от началото на следващата година. Той коментира факторите, които допринасят за увеличението на заболелите от Covid-19 и смъртността.

"Смъртността зависи до голяма степен от това как се справя здравната система с по-сериозните случаи. Засега изглежда ние справяме като напредналите държави", каза още той.

Пулмологът подчерта, че е важно да бъдат спазвани елементарните мерки и да бъдем отговорни като общество.