"Самолечението и свръхлечението на коронавирусната инфекция са две много опасни неща. Предстои тепърва да видим късните последици на свръхупотребата на антибиотици без лекарско предписание", това коментира пред bTV известният педиатър и експерт в управлението на здравеопазването д-р Антония Първанова.

По думите й понякога общопрактикуващите лекари, а и не само те, правят свръхлечение.

„Попаднах на доста случаи, при които още при първите симптоми хората получаваха рецепта с два антибиотика и кортикостероид“, каза Първанова.

Тя даде пример с премиера Бойко Борисов, който е изглеждал така, сякаш при лечението му е било прекалено с кортикостероиди.

„Той определено имаше подпухнал вид и изглеждаше като човек, на когото кортикостероидите са му предозирани“, допълни Първанова.

По-важният въпрос от логистиката по отношение на ваксините е относно тяхната ефективност и безопасност, смята тя.

„Има много въпроси, на които не сме получили отговор. Не сме видели досиетата на тези ваксини и нямаме информация какви са страничните им ефекти. Изключително много ме притеснява желанието и заявката на производителя да бъде освободен от отговорност от Европейската комисия“, допълни Първанова.

По отношение на приетия от правителството Национален план за готовност при пандемия тя коментира, че това е „чиновническо упражнение с политически оттенък“.

„От 2006 г. имаме такъв план за борба с грипни пандемии. Той предполага да може да бъде актуализиран, но в него се съдържат основните стъпки, по които трябва да се върви при една пандемия“, обясни лекарката.

Самата тя е изкарала коронавирусната инфекция и има съмнение, че това се е случило два пъти.

„Първият път беше много по-тежко, със сериозен задух. Вторият път пък премина със загубата на обоняние и по-кратък беше периодът, през който боледувах“, разказа Антония Първанова.

Първия път тя си е направила тест за антитела, а втория, заради клиничната картина и типичните симптоми, не си правила тест.