Непрекъснат поток от болни, уплашени пациенти с позитивни тестове за COVID-19, задъхваща се система, препълнени болници и легла. Така според д-р Гергана Николова, личен лекер, изглежда в момента ситуацията в лечебните заведения в страната.

"Безкрайно уморени сме, изтощени сме. За съжаление ваксинациите не вървят с темпа, с който искаме", коментира д-р Николова пред Нова тв.

По думите й сериозен проблем е, че мерките не се спазват.

"Маските, които се носеха миналата година, сега са нещо, което се спазва само от лекарите. Да се въведат допълнителни рестрикции, ще имат същия ефект, който имат и неизпълнените към момента мерки", казва д-р Николова.

Тя каза, че към вчерашна дата парите за първа линия, фактурирани за месец август, не са разплатени на никого от доболничната помощ. "Ние работим, никой от нас не е затворил кабинета си. Както тихо работим, така и тихо умираме. Миналата седмица изпратих моя приятелка. Ние сме общопрактикуващи лекари, топим се. Пациентите обаче са същите и някой трябва да ги поеме. Така работата се увеличава. Накрая, когато трябва да получиш признание, че нещо си направил - не го получаваш", заяви Николова.

"Нов локдаун няма да има, но заболеваемостта и смъртността от COVID-19 ще растат", обяви пред bTV математикът проф. Николай Витанов.

По думите му макар заразата да нараства, тя е плавна, а репродуктивното число е 1,03.

"Когато става въпрос за София-град - все още не е потънала тази област, но в момента имаме дифузно разпространение, макар и бавно. Ние сме в началото на едно развитие, което би трябвало да се спре по някакъв начин, за да не отидем на по-неприятни ситуации", каза Витанов.

Неговите изчисления сочат, че страната върви към вторичен пик на заразата през тази вълна.

"Вече не казвам публично дългосрочните прогнози, защото хората псуват, заплашват. Заплахите са вербални и са всеки ден", каза Витанов.