Лекарите предупреждават, че в момента е идеалното време за разпространение на различни вируси. Какви вирусни заболявания циркулират в страната и дойде ли вече грипът? На тези въпроси отговори главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев тази сутрин пред БНТ.

"Грипът умее много бързо да се променя и да ни изненадва с нови щамове. Засега обаче се занимаваме повече с респираторни вируси, заболеваемостта в страната е нормална, предстои повишаване", каза той.

И уточни, че се очаква през януари и февруари да се засилят грипните заболявания. Ваксините окончателно ще бъдат налични около средата на ноември, като към момента само една част от тях са у нас.

"Около 60 000 дози бяха получени и разпределени, една голяма част от тях бяха направени в София, разпределени са и на други места. А има и доставки нормални, на свободния пазар в аптеките, от края на октомври. Но доколкото знам количествата са вече на привършване, така че очакваме тази голяма доставка средата на ноември", добави Кунчев.

Той коментира още, че желаещите да се имунизират трябва да заявят ваксинация при личния си лекар. Хората над 65 години са най-уязвими, припомни лекарят.

Кунчев подчерта, че у нас все по-малко хора се ваксинират. По думите му България и Полша са на дъното на класациите.

Броят на противогрипните ваксини тази година обаче е удвоен, а от 2020 година се очаква допълнително да бъде увеличена бройката им.

Кунчев заяви, че най-големият проблем у нас е слабият интерес към противогрипните ваксини, като допълни, че те в много от случаите излизат по-евтино от лечението.

"Грипът се отразява на различни системи и може да доведе и до сериозни последствия, най-вече за хората с хронични заболявания. Маските като превенция не са абсолютно сигурни", изтъкна д-р Ангел Кунчев.