Д-р Илонка Маева ще ръководи временно Столичната регионална здравна инспекция след оставката на досегашния шеф д-р Данчо Пенчев. Досега тя беше негов заместник. Това стана ясно от съобщение на здравното министерство, анонсиращо участниците в утрешния редовен седмичен брифинг за разпространението на COVID заразата у нас.

Д-р Данчо Пенчев подаде оставка в понеделник, която още същия ден беше приета от здравния министър Костадин Ангелов. Противоречиви са мотивите за освобождане на поста. Здравният министърът каза, че е "по лични причини и не е свързана с освобождаването от карантината на премиера и президента".  Днес обаче Бойко Борисов, който по-късно се оказа заразен и е под карантина, заяви във видеосъобщение, че оставката на шефа на Столичната РЗИ е заради отменената карантина на държавния глава.

"Ние не сме богопомазани като президента Радев, където нашите служби само него да му дават един ден карантина сякаш е извънземен. И то затова се разделихме с шефа на РЗИ", заяви Бойко Борисов.

"Противоречивите обяснения на изпълнителната власт будят все повече въпроси за действителните причини за оставката на д-р Данчо Пенчев", последва отговора на президента. 

Заради карантината на проф. Костадин Ангелов брифингът утре ще бъде воден от заместника му д-р Бойко Пенков. Също заради карантина няма да участва и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В срещата ще участват проф. Тодор Кантарджиев - директор на НЦЗПБ, директорите на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" и УМБАЛ "Александровска" проф. Асен Балтов и проф. Борис Богов, както и и.д. директорът на СРЗИ д-р Илонка Маева.