София отново влезе в червената зона по брой заразени с коронавирус. Ситуацията започва да става тревожна и напрегната. Това, което ни тревожи е плавното покачване на хоспитализациите, заяви пред bTV директорът на Столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев.

Вчера е имало и среща при здравния министър проф. Костадин Ангелов с ръководителите на големите болници.

"Мерките бяха разхлабени, преди да получим тази информация. Към момента разхлабването е внимателно прецизирано. Отвориха се само някои молове и фитнес зали. Заведенията няма да бъдат отворени засега. Очакваме развитието на заболеваемостта, което ще ни даде индикации за това, което ще направим", каза още д-р Пенчев.

Той бе категоричен, че е абсолютно възможно да се стигне до ново затягане на мерките, ако заболеваемостта стигне около 600 на 100 000 души.

"Засега няма да се преразглежда решението за връщането на децата в училище. Имаме все още ротационен принцип - това е една нова мярка, която прилагаме с министерството на образованието", добави шефът на СРЗИ.

През последната седмица здравната инспекция е направила 200 проверки на заведения, молове и фитнеси. Съставени са 21 акта, съобщи д-р Пенчев, който отбеляза, че персоналът на инспекцията от 242 души е недостатъчен за налагането на контрол, но когато получат сигнал за неспазване на ограниченията, веднага реагират.

Директорът на СРЗИ каза още, че по данни от тази сутрин в "Пирогов" при 103 положителни проби, 43 са с британския вариант на вируса. Това са хора, които не са излизали скоро от страната, съобщи д-р Пенчев. Според него, тревожното е, че вирусът се "подмладява" и засяга хора в по-младите възрастови групи.

Д-р Пенчев съобщи, че се е имунизирал, а за избора на ваксина се е осведомил от листовките, в които е отбелязано, че все още текат изследвания на препаратите. Директорът на СРЗИ отбеляза, че през пролетта ще има достатъчно ваксини от които да изберем. Европейската агенция по лекарствата не вижда проблем в поставянето на ваксината на "АстраЗенека" на по-възрастни хора, а в нашия регулатор все още се обсъжда казуса.

Директорът на СРЗИ заяви, че не смята, че е допуснал грешка, като е отменил карантините на президента и премиера. Подал е оставка по лични причини, тъй като майка му е починала, а се е върнал на поста си като директор на СРЗИ след настояване на колегите.