Казусът с ваксините на "АстраЗенека" дали да бъдат поставяни на хора над 55 години се обсъжда в момента от нашия регулатор, съобщи в "Тази сутрин" по bTV д-р Данчо Пенчев, директор на СРЗИ.

Има указания ваксината на "АстраЗенека" да не се поставя на лица над 55 години, което означава, че трябва да се взема една ваксина за тази възрастова група и други - за останалите, каза пък пред телевизията председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област д-р Виктория Чобанова. Тя е на мнение, че трябва да има детайлно описание на процедурите и ясен протокол, защото това защитава и пациентите, и лекарите.

Европейската агенция по лекарствата не вижда проблем в поставянето на ваксината на "АстраЗенека" на по-възрастни хора. Това съобщи в "Тази сутрин" по bTV д-р Данчо Пенчев, директор на СРЗИ.

Пенчев съобщи, че се е имунизирал, а за избора на ваксина се е осведомил от листовките, в които е отбелязано, че все още текат изследвания на препаратите. Директорът на СРЗИ отбеляза, че през пролетта ще има достатъчно ваксини от които да изберем.

 

Неясноти има и около логистиката на имунизацията, според Чобанова. 

"Не знаем с какви ваксини ще имунизираме - едните са 5 дози в опаковка, други са 8", каза Чобанова.

При ваксината на "Пфайзер" трябва да се доставя всяка седмица, защото има много кратки срокове за съхранение извън специализираните фризери. От РЗИ са я уверили, че доставки на ваксини ще има всяка седмица.

Вече виждаме трудностите пред масовата имунизация срещу коронавирус, каза още д-р Чобанова.

"Личните лекари са научили от медиите, че трябва да подготвят списъци на желаещите да се ваксинират. Това е станало в петък, а през почивните дни телефоните на нейните колеги са прегрели от обаждания на техни пациенти. Щеше да бъде много по-добре да бъде изпратено едно писмо до джипитата, а не те да научават по този начин за записването за имунизация", смята д-р Чобанова.

Друг проблем, според нея, е "липсата на адекватна информация по отношение на противопоказанията на ваксините при отделните групи хора.

На сайта на Министерството на здравеопазването има публикувани кратки характеристики, а пациентите постоянно задават въпроси, на които личните им лекари нямат отговор.

"Сред задаваните въпроси са как ще се отрази ваксината, ако сте си сложили ботокс или имате артрит. Не се знае дали и ваксините трябва да се слагат на онкоболни на химиотерапия, заяви д-р Чобанова.

Според нея е най-добре от РЗИ да доставят ваксините до кабинетите.

"Хората от малките населени места ще трябва да отидат в кабинетите на личните си лекари, защото нямам хладилник, за да транспортирам тези ваксини, а и в кабинета има необходимото оборудване за осъществяването на ваксинациите и да се проследи пациента в първите 15 минути след нея, каквито са указанията", обясни д-р Чобанова.