"Всяка ваксина се допуска на пазара след едно изключително подробно тестване. С ваксината на "Пфайзер" имаме тестване от около 8 месеца. Когато се тества една ваксина, се следи абсолютно всичко - от мястото на зачервяване, до настроението на пациента. Тя има страничен ефект като вдигане на температура, леко втрисане. Предизвиква силен имунен отговор. Не откриваме големи проблеми с нея". Това заяви д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн, в ефира на Нова телевизия.

На въпрос как ще разберат хората, че препаратът действа, той заяви, че ефикасността ѝ е много висока според клиничните изследвания.

"Хората имат една много добра защита още след първата доза. Изследванията показват, че хората нямат 100% защита, но при прилагането ѝ те ще прекарат заболяването много по-леко", обясни специалистът.

"Ако сте болен между първия и втория прием на ваксината - моята препоръка е да не слагате втората доза от нея, такава е и препоръката на регулаторите. Няма проблем тя да се приеме по-късно", каза д-р Илиев.

"Ваксината на "Пфайзър" е така наречената РНК ваксина. Тя не е нова. Има подобни ваксини и се прилагат по света, но в ограничени количества. Тя се основава на един елемент от ДНК-то ни, които не може да бъде презаписан. Тя не може обаче да промени ДНК-то ни. Тя засилва клетъчният имунитет на клетките ни", обясни той.

Що се отнася до това колко време е действието на ваксината, той заяви, че това се изследва от фирмата и ще има информацията в рамките на 4-5 месеца.

"Мит е, че имунитета срещу COVID е непроменлив. Имам познати, които имат антитела 8 месеца след боледуването си и такива, които се разболяват повторно само месец след преболедуването на вируса", разказа още той.

Агенцията за лекарства на Съединените щати огласи първия документ, в който са описани страничните ефекти от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех", тествана сред 43 хиляди доброволци с различен здравен статус.

Ето и какви са известните странични ефекти:

- Зачервяване на мястото на инжекцията при над 80% от ваксинираните;

- Лека отпадналост при малко над 60%;

- Повече от половината изследвани имат главоболие;

- Над 30% - болка в мускулите;

- По-рядко се забелязват изтръпвания, болки в ставите и температура

Тези реакции обаче са били забележими при едва 4,6% от ваксинираните, като това се е случвало по-често след втората доза от ваксината и при хора под 55 години.

Общо 6 са смъртните случаи сред изследваните над 43 хиляди: 2 - след ваксина и 4, получили плацебо. Двамата, починали след ваксина, са били над 55 години. Няма данни смъртните случаи да са в следствие на ваксината.

"Страничните ефекти като зачервяване на мястото на поставянето на инжекцията или краткосрочната болка се срещат и при други ваксини и не правят ваксината срещу коронавирус опасна, тя е иновативна и ефикасна", заяви пред bTV проф. Мариана Мурджева, която е член на Националния ваксинационен щаб и ректор на Медицинския университет в Пловдив.

"Ваксината срещу коронавирус не трябва да се поставя на хора с тежки алергии и такива, които в момента прекарват остри инфекции, включително и COVID-19, заяви проф. Мурджева. - Тя не е панацея, тя е средство за профилактика на инфекциозната болест и рискът да усложни клиничната картина е повишен. Ваксините се поставят на хора в добро здраве, това се прави и при малките деца. Тези ваксини за COVID не трябва да правят изключение от това правило."

"Риск има също и за хората с по-обострени хронични и имунни заболявания, затова тези случаи трябва да се преценяват индивидуално с участието на личния лекар", посъветва още Мурджева.

Според нея преболедувалите коронавирус могат също да се ваксинират след петия месец, когато антителата в организма им започват да спадат.