Ако индийския вариант навлезе в България, а той в никакъв случай няма да ни подмине, ни очаква една нова вълна на заразата. Ситуацията е притеснителна, защото ние сме единственият остров на Балканите с толкова нисък процент ваксинирани". Това коментира по Нова д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, експерт по безопасност на ваксините.

Той добави, че ваксините запазват един много висок процент на защита и срещу този вариант на вируса, наричан Делта във Великобритания, където се среща в 96% от случаите на заразяване с короноварус.

"Защитата остава много добра. Рискът от тежко заболяване остава много малък. Това не означава, че не може да има отделни случаи на тежко протичане", обясни специалистът.

Имат ли доживотен имунитет преболедувалите

"Тук отговорът е в детайлите. Много дълго време след преболедуване в тялото на човек се откриват имунни клетки. Важният въпрос е доколко те са в състояние да осъществят адекватна защита. В Бразилия има регион, който преболедува два пъти от два различни варианта на вируса. Това е доказателство, че изграденият имунитет не е особено ефективен срещу различните мутанти на вируса. Ваксините дават една по-добра защита срещу тези разновидности", отбеляза д-р Илиев.

За управлението на пандемията у нас

"Имало е слабости в комуникацията, но не мога да приема обвиненията на д-р Кацаров (д-р Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването - б.р.), че старото правителство е допуснало грешки. Една от тези грешки бе създаването на една масова култура, която отрича проблема, маските и ваксинацията. Бих искал да припомня на д-р Кацаров, че той бе един от моторите на този скепсис. Критики винаги може да има, но бих го посъветвал да се вгледа в собствените си грешки", заяви д-р Илиев.