В България няма данни за заразени с легионерска болест. Това заяви главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев пред БНТ.  Повишен риск от заболяване има при хора в по-напреднала възраст, бивши и настоящи пушачи, хора с хронични заболявания и засегната имунна система. Мъжете боледуват 4-5 пъти по-често в сравнение с жените.

Щателна проверка в хотел в Слънчев бряг днес също установи, че няма никакъв риск за разпространение на легионерска болест в курорта. До проверката се стигна, заради публикации в медии на Острова, че двама английски туристи са се заразил в началото на юни у нас с т.нар легионерска болест, след което са починали във Великобритания.

Легионела пневмофила е причинителят на сравнително новата легионерска болест. Живее във водата и ако водните съоръжения, като например душове, охладителни системи, фонтани не са почистени добре, то в тях много лесно може да се развие легионелата. Рискът се увеличава, когато има спиране на водата за дълъг период от време.

"Ако отворите, да кажем, душа вкъщи и видите отвътре един фин слой, който леко стои като мазен, това е био филмът, който се отлага по повърхностите. Тя живее точно в тях. Тези малки капчици воден аерозол, в който те се съдържат, попадат в ниските етажи на дихателната система, в алвеолите и там се развиват и предизвикват заболяването", каза доктор Ангел Кунчев.

Заболяването не винаги протича тежко. Симптомите са нехарактерни и трудно човек може да разбере, че болестта живее в него. Първоначалните симптоми са отпадналост, главоболие, болки в мускулите, дразнене по горните дихателни пътища.

"Важно е да се знае, че легионелите са чувствителни на антибиотици и хваната на време могат да бъдат лекувани, но за съжаление, поради това, че е малко познато заболяването, обикновено късно се стига до диагнозата и затова и смъртността варира между 8 и 10 процента от засегнатите", каза още главният държавен здравен инспектор.

В Европа броят на случаите на заболели за миналата година е близо 11 000, като водещи страни са Италия и Испания, има случаи и във Франция и Германия. На този фон заболeваемостта у нас е доста по-ниска - под 1 на 100 000, докато в страните с масово разпространение достига до 3 - 4 на 100 000.