Има спад на заболяванията от грип в страната, съобщи пред БНР Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Все още е висок делът на заболелите от грип в столицата.

"През по-ранната изтекла седмица средно за страната заболеваемостта достигна близо 240 на 10 000, което е достатъчно високо, но пък започна бърз спад и през цялата изтекла вече седмица отбелязахме такъв спад. Постепенно излязоха и тези 8 области от първите, които всъщност я достигнаха - Бургас, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Перник. Същото ще се случи и с останалите, които се включиха малко по-късно. В София все още заболеваемостта е сравнително висока, каза Кунчев.

Според него епидемията ще продължи и в началото на следващата седмица, но очаква, че от средата на предстоящата седмица още области ще излязат от грипната епидемия, така че съвсем очевидно започва спад на заболеавемостта".

От днес се отменя грипната ваканция в област Кърджали, а от вчера - в област Бургас. Грипна епидемия има все още в 18 области на страната, в София - град грипната ваканция продължава до 5-ти февруари.

От началото на епидемията от грипа починаха над 10 души. Последни бяха майка и дъщеря от Гоце Делчев. Сред починалите имаше и малки деца.