Не може да се каже, че вирусът минава по-лесно през лятото. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев пред "Тази сутрин" по bTV. 

Съотношението на брой хоспитализирани и брой в интензивно отделение е горе-долу като по цял свят, не може да се каже, че се кара по-лесно вирусът. Това, че е казано че вирусът се промени не почива на публикувани данни, а на общи впечатления, може и да е погрешно доста това схващане, зависи от тестовете и от съобщените симптоми. Голяма част от хората може да не ги съобщят, особено сега като тръгнат на море", заяви Симидчиев.

Това, което е важно, където има събиране на много хора, трябва да има мерки за предприемане на мерки за предотвратяване на риска- особено на мачове и в дискотеки, където може да се ходи без маска, обясни още специалистът.

В градския транспорт има повишен риск и той трябва да се контролира, добави той, затова трябва и да се носят предпазни средства, коментира пулмологът.

Мачовете са едни от най-рисковите места за вируса, събират се много хора, които се възприемат за здрави, а те викат и ако става дума за 12 хиляди човека, от тях може 30 да са заразени и като викат може да инфектират още хора, смята още Симидчиев.

Той обясни и че не може засега да се изследва как влияе вирусът на белия дроб след излекуване, защото по НЗОК не се отпускат пари за този вид изследвания.