Малко вероятно е да имаме втори пик на заразата. Нивото на заразяване с коронавирус зависи изцяло от хората, а преболедувалите изграждат траен имунитет. Много малка част от тях боледуват повторно. Основното нещо, което движи пандемичния процес, е поведението ни, а не самият вирус. Дали огнищата на зараза ще угаснат, или ще продължат да тлеят - зависи само от нас. Това заяви пред Нова тв д-р Александър Симидчиев.

Той добави, че ако обществото е достатъчно информирано за болестта, мерките трябва да се спазват. А спазването им не е трудно - миене на ръце, социално дистанциране и носене на маска в закрити помещения са някои от най-добрите начини да се предпазим.

"По лични впечатления около 30% от хората спазват мерките изключително стриктно. Други 30% го правят, но след леко подсещане. Има и 15-20%, които твърдо отказват да спазват мерки и смятат, че вирус няма. Това е интересно и същевременно жалко, защото тези хора могат да дойдат във всяка една болница, където лекуваме болни от коронавирус и да видят реалната ситуация", казва д-р Симидчиев.

Специалистът добави, че вирусът оставя трайни изменения в белия дроб. "Остават фибрози и съдови изменения, които не могат да бъдат изчистени дори дълго време след преболедуване", казва той.

Според него предстои да видим как вирусът ще се развие в хроничен план. Дали той ще приеме хода на обикновена настинка само на определени места в света, или ще бъде нещо пандемично, като грипа.