Коронавирусът стигна и до Казанлък. В лабораторията в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, е потвърдена една положителна проба за коронавирус в града на розите.

Заразен е 61-годишен мъж от Казанлък, който се е прибрал от Франция на 14 март, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Той е настанен в Клиниката по инфекциозни болести в Стара Загора, а здравословното му състояние е задоволително.

От РЗИ-Пазарджик пък съобщиха, че новите регистрирани четири случая на Covid-19 в Пещера са трима медици от вътрешното отделение в местната болница и един пациент, контактен с досегашните трима с доказан коронавирус.

Така общо заболелите от Covid-19 в община Пещера стават седем. Всички са в стабилно състояние.

В ромския квартал на Сливен - "Надежда", е оборудвано самостоятелно помещение, което да се използва при необходимост за изолация на лица със съмнения за коронавирус инфекция, съобщиха от пресцентъра на Общинския кризисен щаб. От там обясняват, че предприетата мярка е необходима за улесняване достъпа на екипите на Центъра за спешна медицинска помощ и ограничаване на разпространението на вируса.

Общината вече е осигурила лекар и здравен медиатор, които ще бъдат на разположение 24 часа. Жителите на кв. "Надежда", на които им е наложена карантина и техните контактни лица, които имат симптоми като температура, кашлица, затруднено дишане и не могат да се свържат по телефона с личния си лекар, с екип на спешна помощ или с инспектор от РЗИ-Сливен, могат да потърсят помощ медиатора и лекаря в квартала.

След подаден сигнал съмнителните за коронавирусна инфекция ще могат да изчакат в изолатора екип на Центъра за спешна медицинска помощ, който да прецени състоянието на пациентите и необходимостта от последващи мерки.

В плевенското село Буковлък под карантина са двама души, пристигнали от Италия, които спазват забраната. Има обаче още десетки други, върнали се от Германия, Франция, Великобритания часове преди тези страни да бъдат обявени за рискови. При пристигането си обикновено събирали на почерпка роднините, предаде БНТ.

Лявата ръка не знае какво прави дясната. 200 човека сигурно се прибраха от чужбина, от Германия основно, обаждам се в понеделник на 112, викам, дойдоха хора, такива, какъв е начинът. "Ами ние нищо не можем да направим". РЗИ-то ми обяснява, защото Германия още не е, довечера ще бъде в списъка, ама все още не е в списъка, оплака се кметът Росен Русанов.