Почина енергийният експерт проф. Атанас Тасев. "Една кошмарна новина - тази нощ от усложнения от COVID почина нашият колега, приятел и член на БЕМФ - проф. Атанас Тасев! Отиде си един ерудит в енергетиката! Бог да го прости!", съобщи друг известен енергиен експерт - Иван Хиновски, във Фейсбук.

През последните години професор Тасев активно работеше, за да може България да запази своето място на газовата карта на Балканите и Европа.

Проф. Тасев бе един от водещите съветници и анализатори на енергийната сигурност в България през последните няколко десетилетия. Той предвиждаше, че страната ни скоро ще се превърне в един от водещите транзитьори на природен газ в Европа.

Професорът бе и един от привържениците на идеята за основаване на Държавна петролна компания, която да се намеси в регулацията на пазара на горива в страната.

Министър-председателят Бойко Борисов поднася съболезнования на семейството и близките на проф. Атанас Тасев, съобщи пресслужбата на кабинета.

"Отиде си един достоен човек и уважаван експерт, който със знанията и опита си допринесе много за развитието на енергетиката у нас. Със своя професионализъм професор Тасев остави следи в реализацията на енергийните проекти у нас в сферата на природния газ и на електроенергетиката. Поклон пред паметта му", посочва премиерът Борисов.

Проф. Атанас Тасев е роден на 26 октомври 1945 г. в Свиленград. Завършил е автоматика и телемеханика в Киевския политехнически институт.

Специалист по енергетика, застраховане, банково дело, биотехнологии. Бил е финансов анализатор е на българската страна в преговорите с "Газпром", както и на най-големите ни енергийни проекти - АЕЦ "Белене" и ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3.