Как действа новият коронавирус. Доколко организмът е способен да се бори с него и да се възстановява от причиняваните инфекции . Какви имунни отговори може да получат вирусните и бактериални атаки. Как да подсилим имунната реакция. Има ли значение възрастта или болестта не подбира. По тези и други въпроси разговаряме с изследователя Кирил Петков, управляващ съдружник в българската фирма "Провиотик"

- Г-н Петков, имунитетът успява да се справи по-леко с коронавируса в 80% от случаите. Този процент се е загнездил в съзнанието ни от многото информация. Защо обаче имунният отговор е по-слаб при по-тежките случаи. Какво им липсва на тези пациенти. Какво е различното при тях?

Това което виждаме до този момент е, че когато вирусът попадне в белите дробовое, той твърде успешно успява да се развие неоткрит от имунната система доста дълъг период и има време да инфектира много от клетките на белия дроб и дихателните пътища преди да получи имунен отговор. Колкото по-бавно и по-далеч във времето дойде имунният отговор, толкова по-голяма част от тъканта ще е заразена. Колкото по-възрастен е пациентът, толкова по-бавен е този отговор. Когато имунната система вече осъзнае инфекцията в по-тежките случаи тя агресивно атакува всичките заразени клетки, но понеже те са много, белите дробове започват да се пълнят с течност. Впоследствие се получава вторична инфекция, обикновено бактериална, настъпва сепсис. В най-критичните случаи хората умират от комбинацията от бронхопневмония и сепсис от вторичните инфекции.

Така че тук има два много важни елемента. Първият е имунната система да бъде активирана по-рано, така че да не допусне голямо разпространение на вируса преди да се задейства. Вторият, дали организмът е в състояние да даде по-силен имунен отговор или не към бактериалните инфекции, като се появят.

- Българската фирма "Провиотик" предлага имунен активатор. Какво всъщност активира той, имунния отговор срещу инфекциите ли, за който говорите?

С нашия продукт се опитваме да помогнем и по двата споменати елемента. Продуктът е създаден с намерението да активира не само вродения имунитет, но и придобития имунитет.

Продуктът вдига вродения имунитет, прави го по-чувствителен на всякакви атаки, така че да се даде трениран отговор към тези патогени и от адаптивната имунна система.

В добавка с бактерията, която сме тествали в Харвард, Lactobacillus plantarum, която доказано побеждава голям брой патогени в червата. Както знаем, при коронавирус 18% от заразените проявяват някаква форма на разстройство, което показва проява на дисбаланси и в червата.

Бих искал да подчертая, че по никакъв начин този продукт не лекува коронависа, не е лечение. Единственото, което правим, е опит за активиране на имунната защита, за да я направим по-реактивна и по-специфична за коинфекцията.

- Споменахте лечението, в момента някои болници по света започнаха да прилагат терапии с лекарства и комбинации от лекарства, без да изчакат резултатите от клиничните изследвания. Лекарства, използвани против Ебола, ХИВ, малария. Според вас, целесъобразно ли е използването им на по-ранен етап, без нужните доказателства?

- В момента човечеството се опитва да намери максимален брой стари формули, които да прилага днес. Това, което виждам, без да съм специалист по тях, е че голяма част от тези лекарства имат сериозни странични ефекти. По тази причина не могат да се използват превантивно, а да се прилагат с много внимание и под лекарско предписание. Виждат се позитивни резултати, но за съжаление няма много голяма клиника за това. Но тези лекарства са лекарства и трябва да се пият само под внимателно лекарско наблюдение в болница. Както разбрахме, има вече и смъртни случаи от тях.

- Тежките случаи обикновено се свързват с възрастта - пораженията са по-сериозни при по-възрастни хора. Но дойдоха потресаващи новини от Франция, където почина 16-годишно момиче, и от Великобритания - за починала 21-годишна жена. Явно заболяването COVID-19, причинено от коронавируса, завършва фатално не само възрастните.

- Факт е, че възрастните са по-тежко засегнати, но когато говорим за разболяване, вирусът е недискриминационен. Пораженията зависят от това колко бърз е имунният отговор и колко са допълнителните коинфекции (когато човек има две или повече болести по едно и също време - б.р.), които явно стават по-тежки с възрастта. Но никой не трябва да се успокоява и да си мисли, че като е млад, не трябва да се интересува от информацията, напротив. За съжаление сред заразените ще има от всички възрастови групи.

Кирил Петков - управляващ съдружник на "Провиотик" и изобретател. Съосновател е, заедно с Асен Василев, на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Основател е на Центъра за приложни изследвания и иновации. Заедно с Асен Василев са възпитаници на Харвардската школа.