19-годишен турист от ЮАР е получил фактура за 530 лева от частен медицински център на "Златни пясъци", където потърсил помощ заради болки в ушите. Фрапиращата касова бележка и самата фактура бяха публикувани в социалните мрежи и предизвикаха буря от възмущение.

Чужденецът отишъл на преглед в медицински център "Рефлекс" късно вечерта на 26 юли. Бил със свои приятел и се оплаквал от остра болка в ушите. Младежът бил прегледан, ушите му били промити и му била издадена рецепта.

Описаните във фактурата цени са:

  • Преглед от лекар нощен (19 ч-7 ч) - 170 лева;
  • Изписване на рецепта - 40 лева;
  • Промивка на ухо (2 бр. х 75 лв.) - 150 лева;
  • Отстраняване на незалепени чужди тела от слуховия канал или тъпанчевата мембрана - 100 лева;
  • Апликация на лекарствено средство в ушния канал - 20 лева;
  • Консумативи - 50 лева.

Снимка: Facebook

Лекарката, прегледала чуждия турист, е съсобственичката на центъра д-р Оксана Мокан. Пред Нова телевизия тя бе категорична, че нарушения няма, ценоразписът е обявен, а момчето е било предупредено, че в частен кабинет, който не работи с НЗОК.

"Бяха англоговорящи от ЮАР. Единият говореше на развален български. Казах им, че това е частен медицински център и трябва да си заплатят. Казах им, че 170 лв. нощен преглед и оттам нататък зависи от услугата и им показах ценоразписа", допълва д-р Мокан.

По думите й, промивката на уши не е лесна манипулация и се прави от специалист, не всеки можело да я направи, защото имало риск от спукване на тъпанчето.

Докторите в частния център обяснявали на всеки пациент къде може да отиде, ако иска безплатна лекарска помощ. Когато са чужденци ситуацията била по-сложна.

"Въпросът е морален. Ако в този случай частният кабинет е единствена алтернатива, тогава въпросът е защо услугата струва толкова много. Дали е редно? Въпросът е морален", обясни Ани Бонева от Център за защита на правата в здравеопазването.

От частния център пък са категорични, че моралът не липсва. Не само защото всичко било законно, а и защото имали договори с различни застрахователни компании.

От Агенцията за медицински надзор обясниха, че извършват непрекъснати проверки на медицински услуги по Черноморието и се самосезират, когато е необходимо.