29-годишна родилка с амниотична емболия и ДИК синдром, чието сърце е спряло, е спасена от лекарите в МБАЛ-Пазарджик. В световен мащаб смъртността с това усложнение е 60-80 процента. 

Това е жена с второ раждане, с нормално протекла първа бременност. Втората бременност също е протекла нормално, без усложнения, без придружаващи заболявания, с два дена преносване“, каза пред Zdrave.net началникът на АГ отделението д-р Илиян Траянов. Когато е влязла за раждане жената е била с високо пукнат околоплоден мехур спонтанно.

При привеждането й в родилна зала и включването на системата родилката разви амниотична емболия. Около минута след включването тя се оплака от задух, рязко рухна кръвното налягане, рязко рухнаха сърдечните тонове, цианоза, гърч и изпадна в кома. Благодарение на това, че с реанимацията ни дели една врата, веднага беше повикан реаниматор и незабавно започнаха реанимационни действия и жената беше интубирана. След което се премина към спешно цезарово сечение, бебето беше извадено и спасено. Това си беше чудо, след като майката беше в кома. При завършването на операцията жената разви ДИК синдром. Това е едно от характерните усложнения при амниотичната емболия. Започна да кърви от интубационната тръба, от абоката, от всички прободни места. Беше повикан спешно републикански консултант в лицето на проф. Учикова, която се отзова веднага“, разказа д-р Траянов.

По думите му в световен мащаб, дори и в най-големите клиники, смъртността от това усложнение е 60-80%, като 50 процента от жените загиват в острата фаза на амниотична емболия, а с добавянето на коагулопатията, смъртността вече достига до 80%. По статистика тези случаи се срещат на 20-30 000 раждания.

„Ситуацията се е развила изключително бързо, в рамките на минута-две до идването на д-р Динев - човекът, който я е реанимирал. Жената е била без сърдечна дейност, той осигурил е проходимост на дихателните пътища, обдишвал я, интубирал я. Бебето също е било известно време без доставка на кислород, затова след секциото той се е погрижил и за бебето, било е интубирано, голямо количество материи са аспирирали от белия му дроб“, каза началникът на отделението по Анестезиология, реанимация и интензивно лечение д-р Димитър Иванов.

Два дни на родилката са преливани огромно количество кръв и плазма, като тя е била на апаратна вентилация. 

"Сега жената е добре, вече сяда в леглото, храни се. Това е първият истински случай с ДИК, който виждам за 16-годишната си практика. Ние сме травматичен център и сме виждали много кръвотечения и кръвозагуби, но такова нещо виждам за първи път“, каза още д-р Иванов.