Паметникът на Съединението в Пловдив за първи път ще бъде почистен с помощта на модерни технологии, които да гарантират по-добро качество и дълготраен ефект. Това съобщиха от ОП "Чистота", което по традиция в навечерието на празника мие монумента с шампоан и вода.

Предложението до кмета Здравко Димитров е дошло от германска фирма, която е изявила желание да почисти напълно безплатно един от символите на града. Компанията е реализирала над 100 международни проекта за почистване на ценни паметници на културата в различни краища на света - от статуята на Христос в Рио де Жанейро до Бранденбургската врата в Берлин. Неотдавна тя почисти и Докторския паметник в София.

За паметника на Съединението ще се използва студена и гореща вода под различно налягане, без никакви препарати. Специално екологично покритие ще гарантира монументът да се запази чист за по-дълго време. Ще бъде почистен и целият площад, се посочва още в съобщението.

Предпразничната акция ще се състои на 2 и 3 септември. Екипът на "Чистота" ще помага на своите германски колеги.

Три безплатни обществени тоалетни отварят в Пловдив, съобщиха още от ОП "Чистота". Тоалетните до Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина, до кулата на Гребния канал и в градинката на ул. "Капитан Райчо" възстановяват работа от понеделник. Това съобщиха от ОП "Чистота".

На входовете се монтират диспенсъри с дезинфектант, зареждат се с консумативи. Работното им време ще съвпада с това на служителките метачки, които ще се грижат за чистотата и доброто поддържане - на "Капитан Райчо" и Гребния канал то е от 06:30 до 15 ч. в делнични дни, а в Цар-Симеоновата градина, където има дежурни екипи, тоалетната ще работи без почивен ден до 19 часа. Входът навсякъде е безплатен.

В Пловдив безплатните обществени тоалетни /9 на брой/, са реновирани през последните 12 години от ОП "Чистота". През март бяха затворени като противоепидемична мярка срещу COVID-19. След отварянето на първите 3 се обмисля поетапно да заработят и останалите 6 - в подлеза на Централна гара, парк "Белите брези", Дондуковата градина, подходите към Стария град от Понеделник пазара ул. "Съборна" и до стадион "Пловдив" (пред бариерата). Денонощно работят автоматизираните тоалетни на ул. "Железарска", които се самопочистват след всяко ползване. За тях се заплаща 1 лев.

От ОП "Чистота" призовават гражданите да спазват всички противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса.