"Ситуацията е твърде напрегната и можем да очакваме всичко. Страх ме е, че дори може да има и стачки. Ситуацията ще стане неудържима", заяви Манолов по телевизия PRO.BG, цитиран от КРОСС. 

Повод за коментара на синдикалиста беше решението на кабинета за промяна в схемата на плащане на държавните служители. Тя предвижда в държавната администрация твърдата заплата да е 75% от сегашната, а останалите 25% да  се дават в зависимост от индивидуалните постижения.

"Това по същество е 25% намаление на заплатите на администрацията. И това орязване няма да промени качеството им на работа", коментира Манолов.
В същото време той подчерта, че синдикатите предпочитат да уреждат конфликтите по мирен начин, с преговори, а не със стачки.
„Аз не я обичам тази слава, това е грозна слава - стачката", допълни вицепрезидентът на КТ „Подкрепа".

На въпрос какво очакват синдикатите от финансовия министър, той отговори, че Симеон Дянков може да се опита да убеди синдикатите, че е прав.
„Аз се съмнявам, че ще ни убеди, но поне да опита", допълни Манолов.

По думите му все още не е ясно дали държавните служители ще бъдат осигурявани върху твърдото си заплащане, което се равнява на 75% от брутната заплата, или осигуровките ще бъдат начислявани върху цялото възнаграждение.

Миналата седмица социалният министър Тотю Младенов коментира, че новият модел на заплащане в държавната администрация няма да намали общия размер на възнаграждението на служителя.