Това съобщи директорът „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Росен Йорданов, цитиран от "Фокус".

Загиналият монтьор е бил част от аварийна група на ЧЕЗ, която към 10 часа днес отишла до трафопоста заради прегорял кабел с ниско напрежение. При отстраняването на аварията служителят на компанията е загинал, тъй като било откраднато таблото, заради медните му части, а той се е опитал да извади кабелите. Тогава кабелът с ниско напрежение паднал върху друг проводник, по който протичал ток с напрежение 20 000 волта. 

„Така се е появило 20 киловолта напрежение, там, където никога не би трябвало да се появява. Оказва се, че крадците са извадили късмет, а е загинал наш служител, който е бил обезопасен с предпазни средства за работа при ниско напрежение. Може да се каже, че войната с кражбите на кабели, освен че крадците дадоха някоя друга жертва и че потребителите стоят без електрозахранване, започна да взема жертви и при нас, макар че нашите служители са обучени”, коментира Йорданов.

По думите му е нужно да се вземат решителни мерки срещу дейността на пунктовете за изкупуване на цветни метали. Той допълни, че МВР работи по случаите на кражби на кабели заради медта, даже има заловени извършители, но от тях няма осъдени.
От ЧЕЗ ще инструктират служители си при кражби на части от ел. мрежата да бъдат много внимателни, за да няма повече такива нещастни инциденти.