Четирима съдии от Върховния административен съд са с положителен резултат за коронавирус. Това съобщи пред колегите си от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет председателят на съда Георги Чолаков, цитиран от БНР.

Шефът на ВАС заяви още, че в системата на административното правораздаване има твърде много заразени съдии и служители и работата все по-трудно се организира. По думите му ситуацията е лавинообразна и той вече се чуди дали не трябва да се преразгледат правилата за работа на съдилищата в условията на пандемия.

Чолаков се обърна към съдебните кадровици с въпроса дали не трябва да се преразгледат противоепимичните правила в съдилища и се позова и на статистиката за отложените през периода на извънредното положение дела. Те са 1192 в цялата страна.

Председателят на ВАС каза още, че заседанията на магистратите, дали положителна проба за коронавирус, са отсрочени за най-близката възможна дата, същевременно трябва да се установят и всички контактни лица, а това затруднява организацията на работа. Все пак той заяви, че засега във ВАС се справят.

Миналата седмица стана ясно, че и в Софийския градски съд има четирима магистрати, заразени с COVID-19. Председателят на СГС Алексей Трифонов изпрати писмо до ВСС, с което попита дали не трябва да се прецени необходимостта от промяна на правилата. Но засега Съдийската колегия не предприема такива мерки, като една от причините е, че и на национално ниво няма въведени по-строги мерки срещу разпространението на инфекцията.