В много страни на 1 май се честват обществените и икономически постижения на работещите и се провеждат събития, посветени на защитата и просперитета на всички трудещи се.

На 1 май 1886 г. в САЩ започва масова стачка на над 300 000 работници в подкрепа на въвеждането на 8 часов работен ден.

Впоследствие денят 1 май е световно утвърден като международен ден на труда.

През 1889 г. на учредителния конгрес на Втория интернационал е приета резолюция за честването му. За първи път се отбелязва през 1890 г.

В България Международният ден на труда се чества за първи път през 1890 г. по инициатива на Типографското дружество. Първите масови събирания за отбелязване на празника са през 1893 г. в София, Пловдив и Видин.

За първи път е обявен за официален празник през 1939 г., а от 1945 г. се чества официално всяка година.

Синдикатите в България ще отбележат Деня на труда и международната работническа солидарност с различни инициативи в цялата страна.

В София, КТ "Подкрепа" организира празнично шествие от площад "Света Неделя" до музея "Земята и хората".

КНСБ ще постави пред НДК мобилен синдикален информационен център. В шатрата, която ще отвори врати в 10:30 часа, освен информационни материали, всеки желаещ ще може да получи безплатна трудовоправна консултация.

Шествието на КТ "Подкрепа" в столицата пък започва в 11 часа , а рок концертът, организиран от синдиката - в 12:30 ч. и ще продължи поне 9 часа с участието на Милена, Буги Барабата и други известни български рок банди и изпълнители

БСП организира първомайски протест срещу корупцията и бедността, който започва в 11 часа на площад "Александър Невски" в София, откъдето ще тръгне и протестно шествие до площад "Независимост" - пред Министерския съвет.