С тържествено заседание във Велико Търново 44-ото Народно събрание отбелязва днес 140 години от приемането на Търновската конституция, съобщават от пресцентъра на парламента.

Тържественото честване на годишнината ще започне с молебен в Катедралния храм "Рождество на св. Богородица" в 9.00 часа. Народните представители ще бъдат посрещнати в 10.00 часа в музея "Възраждане и Учредително събрание".

Тържествената сесия на Народно събрание ще започне в 10.50 часа в залата на Учредителното събрание след възстановка на събитията от 1879 г.

Председателят на парламента ще открие заседанието със звънеца, с който през 1879 г. е открито Учредителното събрание във Велико Търново.

Деца от вокална група "Пеещи камбанки" ще изпълнят акапелно химните на Република България и на Европейския съюз. Оригиналът на Търновската конституция ще бъде внесен от гвардейци в залата, където преди 140 години е подписан документът.

Председателят на Народното събрание и председателите на парламентарни групи ще направят изказвания по повод годишнината. Народните представители ще приемат Обръщение към българския народ по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Проектът на обръщение ще бъде излъчен на запис, в който участват едни от най-младите парламентаристи от всички парламентарни групи, и след това ще бъде гласуван.

Вчера шефът на КС Борис Велчев предложи промени в конституцията, където името на Велико Търново официално да бъде записано в основния закон.

На тържественото заседание са поканени да присъстват президентът на Република България Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, членовете на Министерския съвет, на Конституционния съд, ръководителите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, главният прокурор, омбудсманът, членовете на Висшия съдебен съвет, предишни председатели на Народното събрание, евродепутати и представители на различните вероизповедания в Република България и др.

Предвидена е обща снимка на депутатите и гостите на тържествената сесия пред сградата на Учредителното събрание.

В 12.30 часа депутатите ще поднесат венци и цветя на паметника "Майка България". Те ще наблюдават спектакъла "Искри" на Националната гвардейска част и изпълнения на младежите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Българче".

Тържествената заря-проверка по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция ще започне в 20.30 часа на площад "Цар Асен I". Присъстващите ще наблюдават и аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

По инициатива на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева днес във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция. Целта е учениците да се запознаят с историческите факти, съпътстващи работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон.

Търновската конституция се оказва спасителния бряг в решаването на обществено-политическите кризи от новата ни история, каза в интервю за БТА историкът проф. Милко Палангурски по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция (16 април 1879). По думите му българският елит в края на 19 век създава българската държавност с ясното съзнание за своята мисия.

Подписите под конституционния текст на тези 169 първи депутати показват визията им за развитието на страната в следващите векове, а тя е следването на завета на Левски: "Да бъдем равни с другите европейски народи", подчерта историкът.

Един от най-важните параграфи в текста е свързан с правата и свободите на гражданите. България е четвъртата в света държава, която дава пълни и общи избирателни права за всички навършили 21 години, след Сърбия, Швейцария и Франция, припомни историкът. Той отбеляза, че този текст е бил написан така, че и жените да могат да гласуват, но по-късно със закон това право е било ограничено, защото подобна практика преди 140 години не е съществувала никъде по света, което е "уплашило" българските законотворци и със закон, приет в последния ден на Учредителното събрание, е отменено радикалното звучене на текста.