Черешово топче дълго 4 метра и високо 2,5 метра изкараха на площада в Клисура по повод отбелязването на 143-та годишнина от Априлското въстание. Идеята е на Детелин Калчев, а с изработката му се заема 50-годишният електротехник Лучо Обретенов.

В началото не бях много съгласен, защото повече от десетина години не съм пипвал дърводелски инструмент, уточни за БТА майсторът. Той добави, че за първи път изработва сам цяло черешово топче, но имал представа как се прави, тъй като преди време е помагал на баща си, който е изработил "черешовата артилерия" на Клисура, която е използвана за възстановката по повод 100-годишнината на Априлското въстание и с която все още "водят сражения въстаниците".

Повече от четири години търсят череша, стволът на която да отговаря на изискванията за "оръдието" - да е с исканите габарити и да е прав. Диаметърът на дървото е около 50 см и за да изсъхне по-бързо използват нагреватели в цевта. На майстора се притичат на помощ инициаторът и Мариан Марков, който осигурява съвременни инструменти, с които се ускорява процесът на изработката. Най-трудни за работа се оказват колелата на топчето, изработването на които им е отнело една година, каза още Лучо Обретенов.

Черешовото топче вече е на центъра на Клисура и може да гърми. То ще остане в града на място, на което ще могат да го виждат всички гости на подбалканския град.

Честването на Априлската епопея ще започне в литийно шествие от изгорената по време на Априлската епопея църква Свети Никола, след което в новия храм "Света Успение Богородично" ще бъде отслужена заупокойна панихида за загиналите през 1876 година клисурци. Програмата продължава с тържествен митинг-заря.