Въпреки това, много от нас са подложени на стрес от динамичното ежедневие и не получават необходимото количество сън. В продължение на много години учените знаят, че живите организми, включително хората, имат вътрешен, биологичен часовник, който им помага да се адаптират към промените на околната среда при смяна на деня и нощта. Липсата на достатъчен сън води до разстройване на биологичния ни часовник, което е причина за променливо настроение, сприхавост, раздразнителност, депресия и сърдечни проблеми. Ако до сега, механизма на действие на този часовник беше мистерия, то учените вече имат отговор.

Тази година Нобелова награда за физиология и медицина бе присъдена на Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за откритието им на молекулярните механизми, контролиращи циркадния ритъм или т.нар. биологичен часовник. Използвайки плодни мушици, тримата учени са успели да изолират ген, който контролира нормалния биологичен часовник. Те установяват, че този ген кодира протеин, който се натрупва в клетката през нощта и количеството му намалява през деня. В последствие те откриват допълнителни протеинови компоненти в тази система, откривайки механизъм, който управлява самоподдържащия биологичен часовник в клетката. Вътрешният ни часовник регулира някои съществено важни функции на тялото и мозъка ни като поведението, нивата на хормони, съня, телесната температура и метаболизма. Здравето ни може да се повлияе и това да доведе до повишаване на риска от редица заболявания, когато има несъответствие между околната среда и вътрешния ни биологичен часовник, например при продължителен полет с голяма разлика в часовите зони. Учените са категорични, че здравословния начин на живот, съчетан с качествен и спокоен сън намалява риска от редица заболявания.

Как да подпомогнем нашия биoлогичен часовник да работи добре?

За никого не е тайна, че активния начин на живот, здравословното хранене, избягването на вредните навици като прекомерната употреба на алкохол и тютюнопушене са предпоставка за подобряване качеството на живот. В случаите, когато това не е достатъчно, можем да се доверим на продуктите на пазара, които съдържат мелатонин, който се използва за подпомагане настъпването на естествения сън. Съществуват редица продукти, но е важно да се знае, че за осигуряване на качествен сън без събуждания, е необходимо механизмът на действие на продукта да осигурява контролирано освобождаване на мелатонина, за да се гарантира траен сън през цялата нощ.

Учените от италианския производител на фармацевтични продукти Амброс, успешно са разработили и патентовали мелатонин с контролирано освобождаване, който регулира биологичния часовник, като осигурява бързо заспиване, продължителен нощен сън, без междинни събуждания. Иновативната двуслойна таблетка съдържа 5 mg мелатонин, като първите 2 mg мелатонин се освобождават веднага след приема, за да подпомогнат процеса на заспиване, а останалите 3 mg мелатонин са налични от втория до шестия час след приема, за да осигурят качествен и спокоен сън през цялата нощ.