Мощна лятна буря се изви днес следобед в района на село Българево край Каварна. В рамките на няколко минути вилня силен ураганен вятър с дъжд, разказаха свидетели.

Снимки: Facebook/Meteo Balkans

Няма пострадали хора, но са нанесени материални щети на заведения на открито в района, сред които и известната мидена ферма "Дълбока", която се намира на брега на морето. Туристите са се разбягали от плажа. 

В социалните мрежи бяха публикувани снимки и видео.

 

Междувремененно бедственото положение във Ветрен остава и днес. Бурята и силният дъжд вчера следобед подкопаха основите на асфалта по главната улица. 

Снимка: bTV

Вече четвърта година пътят е само с основен слой асфалт. Според кмета на Ветрен това е трябвало да направят от Агенция "Пътна инфраструктура", тъй като подкопаната от дъжда улица е част от републиканската пътна мрежа. В града няма цялостно изградена канализация, предаде БНТ.

В същото време Управителният съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" е изискал от община Септември финансова обосновка за необходимите средства за ремонт на републиканската пътна мрежа на територията на Ветрен преди поройните дъждове през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на АПИ.

След прецизиране на предстоящите разходи и дейности АПИ и Община Септември са готови да предприемат съвместно незабавни действия по преодоляване на пораженията от бедствието, е съобщил инж. Иван Досев - член на УС на АПИ, който днес е посетил града, за да се запознае на място със ситуацията във Ветрен.

Очаква се до понеделник да стане ясна стойността на щетите, нанесени по републиканските пътища в града, след което АПИ и община Септември ще подпишат споразумителен протокол за съвместно финансиране на ремонтните дейности по републиканските участъци на територията на Ветрен.

На база подписания протокол Агенция "Пътна инфраструктура" и общината ще предприемат необходимите строително-ремонтни работи за възстановяване на пътните настилки във възможно най-кратък срок.