Започва специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната миграция и каналджийството в Бургаско.

„Процесът, традиционно се изостря на територията на бургаска област, която се определя като критична точка”, съобщи на пресконференция  главен комисар Георги Костов. По думите му една от причините е изключително натовареният туристически сезон и големият пътнико-поток, който възпрепятства проверките на незаконно преминаващите границата.

Ще бъдат поставени КПП-та на основните пътни артерии, допълни той.

Заедно с него в морския град пристигнаха и директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов и директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски.

Мерките се налагат заради засиления мигрантски натиск през август. В сравнение с юли опитите за незаконно преминаване на българо-турската граница са се увеличили двойно.

Само за ден има регистрирани опити на 11 групи от мъже и жени, които са били заловени на територията на Малко Търново, Граматиково и Резово.

От началото на годината досега в центровете от затворен тип са настанени 1350 чужденци, които престояват там две седмици.

За подсилване на охраната на границата 200 души от ФРОНТЕКС ще пристигнат до края на следващата седмица. Това каза на пресконференцията комисар Ангелов.

"Тези хора са много добре подготвени, имат подходящата техника и ще са от голяма полза в най-трудните за мигрантския поток месеци - август и септември", добави още той.

От днес пък на границата има командировани 150 жандармеристи, които да подпомогнат звената на "Гранична полиция".

На пресконференцията бе съобщено още, че от началото на месеца има 1858 опита за нелегално преминавана на българо-турскита граница. А от началото на годината опитите са над 30 000.

МВР отчете добро партньорство с Турция за пресичането на мигрантския натиск, особено след разговора на премиерите Борисов и Йълдъръм.

"Средец, Малко Търново и Резово са най-критичните места, като проблемът е, че все още оградата в най-трудно достъпните места не е готова", каза директорът на "Гранична полиция" Антонио Ангелов.