Вчера около 03.50 ч. в района на разклона на село Дебелт, служители от бургаската жандармерия забелязали приближаващи се с висока скорост три леки автомобили.

Полицаите подали сигнал за спиране със стоп-палка, но водачите на трите коли не се подчинили и продължили с висока скорост към Бургас. Започнало преследване, като било потърсено съдействие от служители на Четвърто Районно управление - Бургас, които блокирали улица "Захари Стоянов" в района до магазин "1000 бани".

Жандармеристите се изравнили с единия от преследваните леки автомобили – "Опел Вектра" със старозагорска регистрация. При опит да избяга, водачът на опела завива рязко наляво и навлизайки в пътното платно на служебния полицейски автомобил, го блъска, нанасяйки му леки щети по предния десен калник и предната дясна врата.

След катастрофата опелът спрял, като шофьорът му успял да избяга. От купето излезли 8 афганистански граждани, нелегално преминали границата на България.

Спрян е и лек автомобил "Ситроен Ксара" с пловдивска регистрация, управляван от 33-годишен мъж от Чирпан. В колата са пътували още седем афганистански граждани, нелегално преминали границата на България.

Водачът на третия автомобил успял да избяга с него и продължил в посока към Бургас - център.

Установено е, че чуждите граждани са натоварени в леките автомобили в района на село Пънчево, община Средец, като се придвижвали по маршрут село Дебелт - Бургас. Афганистанците са задържани за срок от 24 часа и предадени на сектор "Миграция".

33-годишният шофьор от Чирпан е обвинен в каналджийство, като срещу него е образувано бързо полицейско производство.

Снощи около 22 ч. афганистански мигрант бе застрелян след оказана съпротива на гранични полицаи в близост до град Средец на т. нар. зелена граница. Група от около 50 нелегални имигранти от Афганистан се опитали да влязат в нашата страна. Групата била агресивна, оказала е съпротива и е отказала да се подчини на заповед на граничните полицаи да спре и да се върне.