Силният вятър, предизвикал бурно море на плажа на Каваците, обърнал спасителни постове, съобщава БТА. Достъпът до водата на плажуващите е ограничен.

Вижте всички снимки тук >>>

На много места плажната ивица е залята от пенещите се води на Черно море.

Снимка: БТА

Трети ден плажуващите в Бургас гледат морето само от брега, защото има мъртво вълнение и три бала вълни. Иначе температурата на водата е повече от добра и вече достигна 27 градуса.

На Централния и Северния плаж флагът е червен, а спасителите бдят за недисциплинирани курортисти.

Вчера 14-годишно момиче се удави на Централния плаж във Варна. Тийнейджърката влязла в бурното море, въпреки червения флаг и призивите на спасителите към почиващите да не влизат във водата. По същото време на плажа в Черноморец животът си загуби и 74-годишен мъж.

Както е известно, през август морето се "обръща". Мъртвото вълнение, което е много опасно за неопитните плувци, се появява именно към средата на месеца и се оказва основната причина за голяма част от трагичните случаи.

Снимка: БТА

Спасителите съветват хората да се опитват да разпознаят мъртвото вълнение още от плиткото - да проверяват дали морето "дърпа" навътре. Това става като влезете във водата и потопите само краката си до колената. Ако пясъкът под краката ви се движи, значи е много вероятно да има мъртво вълнение.

Ако пък попаднете в мъртво вълнение, когато вече сте на дълбоко, най-важното е да запазите самообладание и да знаете, че има как да стигнете до брега безопасно, въпреки че ситуацията изглежда безнадеждна. Не трябва да опитвате да плувате директно към пясъка или навътре към по-дълбокото, а настрани - под кос ъгъл. Самите течения пък е възможно понякога дори без да мърдате да ви извадят на брега.