Жителите на ромската махала в Ямбол, която е под карантина заради регистрирани случаи на коронавирус, се разбунтуваха днес, след като стана ясно, че ограниченията заради пандемията са удължени до среда.

От 11 май кварталът, който наброява около 6000 души, е напълно блокиран - местните нямат право да излизат по никакъв повод. Днес те обявиха, че искат да ходят на работа, да отидат до банкомат или аптека. Сега това им е забранено, освен ако не ги придружава медиатор.

Срещу стотиците протестиращи в махалата днес бяха изпратени екипи на полицията и жандармерията.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански говори с хората и им обеща блокадата и загражденията да паднат утре в полунощ - от сряда да могат да се движат свободно.  След обещанието на кмета протестиращите се разпръснаха.

Пълната карантина на ромския квартал в Ямбол се удължава до сряда. Тогава жителите ще могат да излязат за работа и при нужда от медицинска помощ, обяви областният управител Димитър Иванов. Той обясни, че въпреки че през последните четири дни да няма диагностициран случай на територията на квартала, на заседание на кризисния щаб днес е взето решение мерките да не бъдат разхлабвани до сряда, за да бъдат направени тестове в карантинираната зона.

"На извадков принцип, семействата, контактните лица ще бъдат тествани в следващите три дни - до четвъртък", уточни областният управител.

От сряда сутринта работодателите, които имат служители в района, също ще организират вземането на проби. Едновременно ще се правят тестове и за наличие на антитела. Тествани ще бъдат и полицейски служители, които охраняват карантинирания район.