Лекари и медицински сестри, специализанти, подкрепени от родители излязоха на протест пред специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. Иван Митев". Те настояват за промяна на статута на болницата, която да не бъде търговско дружество. Целта на промяната е независимост от НЗОК, предаде БТА.

Снимки: БТА

Друго искане на протестиращите е отпадане на лимитите при хоспитализация на децата. Целта е да спре връщането на болни, за които е нужна хоспитализация, както и да се намали времето на изчакване за планов прием.

Снимки: БТА

Протестиращите настояват и за достойно заплащане на труда на персонала в детската болница. Заплатата на медицинска сестра е близо 600 лева, лекарите също са с ниско заплащане, подчерта д-р Адил Кадъм от отделението по клинична генетика към лечебното заведение.

Снимки: БТА

Молбата ни към обществото и властимащите е да ни дадат възможност да работим, не искаме нищо от държавата без да сме го заслужили, допълни д-р Кадъм. Сградата на новата детска болница ще я има, но статутът на наличната болница трябва да бъде променен сега, допълни тя.

Обмислят се и други форми на протест.

Снимки: БТА