Жалбите на гражданите срещу свръхзастрояване и застрояване на зелени площи стават все повече, коментира омбудсманът Мая Манолова на брифинг в парламента. Тя внесе в Народното събрание Годишния доклад за работата на институцията за 2018 г.

Манолова представи работата на институцията за миналата година в числа: 12 890 жалби на граждани, 24 634 души, преминали през приемните на омбудсмана, 36 892 души потърсили съдействие от институцията, 11 законодателни инициативи. "Спрямо 2015 г., когато стъпих в длъжност, това е повече от два пъти нарастване на жалбите на гражданите", коментира тя.

Манолова посочи, че и през миналата година най-много са жалбите срещу монополни дружества, следвани от тези по повод на социални и трудови права и жалбите, свързани с правото на собственост и екологични проблеми.

Омбудсманът отбеляза, че институцията е работила по четири оплаквания на граждани срещу застрояване в София - срещу изграждането на 34-етажния "Златен век", 52-метровата сграда в кв. Витоша, 55-етажния небостъргач "Парадайз" и 43-етажната сграда върху зелена площ в кв. Стрелбище. Предизвикали сме множество проверки по тези казуси и в част от тях има и конкретни резултати, отчете Манолова.

Манолова посочи, че първите жалби за сградата "Златен век" са получени в края на 2017 г. и от институцията са поискали пълна проверка от Столичната община и ДНСК. Проверката на ДНСК е завършила със заключение, че не са установени нарушения относно законосъобразността на издадените строителни книжа. Това е констатация от началото на 2018 г., коментира Манолова.

Тя посочи, че няколко месеца по-късно отново са сезирани от гражданския комитет по повод на т.нар. методически указания или опит за тълкуване на закона от заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Като най-големи победи на институцията през миналата година Манолова отчете приетите три закона за хората с увреждания и промените в Кодекса на труда и Закона за гарантиране на вземания. През миналата година близо 5000 работника са получили своите неплатени от некоретни работодатели заплати в размер на 8 млн. лева. Това в сравнение с предходната година е 10 пъти повече - 8 млн. срещу 800 хиляди лева, коментира омбудсманът.

Манолова отбеляза, че днес парламентът е приел на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс за ограничаване на свръхправомощията на банките. Вече се появиха и втори варианти на предложенията, които внесох, които на практика ще обезсмислят законодателното усилие, коментира тя и апелира народните представители да чуят гласа на гражданите и на ЕК, която заплаши страната ни с наказателна процедура. Омбудсманът посочи, че почти готов е и законопроектът за частния фалит.

Манолова представи работата на институцията за миналата година

Снимка: БТА

Попитана дали ще се кандидатира за кмет на София, Манолова коментира, че непрекъснато е обект на политически атаки, без да е политик. "Не е честно да бъде атакувана заради висок рейтинг институцията, нито да бъдем въвличани в политически сценарии, това няма да ни спре да си вършим работа, просто може много да ни ядоса", коментира Манолова.