Близо 5000 случая на остри респираторни заболявания са регистрирани през миналата седмица в страната. Силистра, Стара Загора, София, Бургас и Видин са областите с най-много регистрирани случаи. 

И ако сега личните лекари се сблъскват със зачестили случаи на по-агресивни респираторни заболявания, то очакванията са краят на празничните дни да е начало на грипна вълна.

"Тогава когато в едно помещение с 50 човека и има двама с респираторна инфекция, било то от грипен вирус или някакъв друг, който причинява респираторна инфекция, тогава всички останали се сдобиваме с по нещо", коментира пред БНТ д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар.

"Усетих едно дразнене в гърлото, започнах да кашлям, не се чувствах комфортно", сподели пациент.

Внезапното влошаване на състоянието е първата червена лампичка, която трябва да ни подскаже, че ни мъчи не обикновен вирус, а грип.

"Допреди 10 минути ви е нямало нищо и изведнъж ви втриса, появяват се болки по мускулите и ставите и вдигате висока температура", уточнява д-р Гергана Николова.

Хремата и кашлицата са упоритите прояви на грипа, които се лекуват най-трудно. Според личните лекари сред големите грешки е пиенето на антибиотик без консултация с медик, тъй като този вид лекарство се изписва, едва когато вирусната инфекция е отворила пътя на бактериалната.

"Той не е създаден, за да сваля температурата. Той е създаден да убива бактерии", казва д-р Николова.

Голямото предизвикателство за лекарите са пациентите, които търсят помощ късно и след самолечение.

"Много обичат да пият греяна ракия, греяно вино с черен пипер, да си слагат изстискан лук, чесън - такива неща съм чувала, не знам как ги ражда главата, но така или иначе идват при нас на третия-четвъртия ден", споделя д-р Николова.

Често проветряване на помещенията, повече чай, плодове и зеленчуци са сред традиционните превантивни мерки. А ако сте избрали да се предпазвате с маска, не трябва да забравяте, че е необходимо да я сменяте на всеки час.