Час и половина преди полунощ протестиращите гръцки фермери са освободили платното на тяхна територия и е започнало пропускане на ТИР-овете в двете посоки до пет часа тази сутрин, предаде БНР.

По информация на „Гранична полиция“ обаче едва една трета от камионите са успели да преминат през гишетата за проверка и контрол.

Към 11 ч. започна пропускането на леки коли и автобуси на ГКПП „Кулата-Промахон“, съобщи Лора Любенова, говорител на „Гранична полиция“. Забраната обаче остава за преминаването на товарни автомобили.

В 8.40 часа стачкуващите преди гръцкия пункт Промахон спряха пропускането на леки коли и автобуси. В 10.00 часа беше преустановено и движението на ГКПП „Илинден-Ексохи“ за всички автомобили. Очаква се то да бъде възстановено в 15.00 часа за леки коли и автобуси, като от 17.00 часа до 22.00 часа отново ще бъде спряно.

Колоните от автомобили и на българска, и на гръцка територия са над пет километра. Леките коли и автобуси се пропускат и в двете посоки.

Вчера премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с гръцкия си колега Алексис Ципрас за проблемите по българо-гръцката граница и настоя за осигуряване на коридор за българските камиони заради финансовите загуби

Българското външно министерство работи за решаването на проблема с блокираните българи на граничния пункт "Кулата" още от началото на стачката на гръцките фермери, увери външният министър Даниел Митов.

До момента обаче все още Европейската комисия не е получила уведомление от българските власти за проблемите със свободното движение през границата с Гърция, съобщиха за националното радио от институцията. Според европейския регламент за функционирането на вътрешния пазар България трябва „незабавно“ да уведоми Еврокомисията за това, че има сериозни пречки за свободното движение на стоки между държавите-членки.

Процедурата след това изисква Гърция да докладва в най-кратък срок за ситуацията и за предприетите действия от гръцките власти.

Ако ЕК прецени, че наистина се нарушава принципът на свободно движение, тя може да изисква от гръцкото правителство да вземе всички необходими и мерки за премахване на посочената пречка в срок, който тя определя.

След това Атина ще има 5 работни дни време за отговор, в който да потвърди действията си или да оспори критиките.

Българският червен кръст се включва в акцията по осигуряване на храна и вода за хората, блокирани на българо-гръцката граница. Председателят на доброволческата организация Христо Григоров съобщи, че около девет часа екипите ще бъдат в района на ГКПП „Кулата“, а по-късно и на „Илинден“.

Във връзка с информацията, че на гръцка територия също има бедстващи шофьори и пътници, Григоров заяви, че ще поискат от гръцките гранични власти червенокръстците да бъдат допуснати и до територията на южната ни съседка, за да осигурят храна и вода на хората.

Ще бъде отправен апел и към гръцката организация на Червения кръст да се включи в акцията в помощ на изпадналите в беда заради протестната блокада на българо-гръцката граница.

АНКЕТА: Подкрепяте ли протестите в Гърция?